Lehnsgaards fabrik tæt
på at være CO2-neutral

320 tons fødevarer produceres der. Hvert år. Med et minimalt udslip af CO2. Takket være et unikt samarbejde mellem direktøren Hans Hansen og Bjarne Jørgensen, der er med som smed og altmuligmand

Solcellerne på taget af fabrikken leverer 70 procent af strømforbruget. En pillepresse sørger for at lave ’brændselspiller’ nok til både opvarmning og varmt vand. Stort set 100 procent af affaldsmaterialet fra olieproduktionen bliver udnyttet.

Måske tænker man ikke lige på, at der står ’rapskimolie’ på Lehnsgaards smukke flaske med de gode gyldne dråber i. Ordet kim er grundlaget for, at rapsolien fra Lehnsgaard er blevet et af de kendteste gourmet fødevareprodukter fra Bornholm. Men ordet er samtidig en væsentlig faktor bag det lave C02-udslip.

Den koldpressede rapsolie produceres nemlig udelukkende af afskallet rapskim. Skallerne har en bitter eftersmag, og afskalningen betyder, at Lehnsgaards rapskimolie får en rundere og nærmest nøddeagtig smag og kan bruges til al slags madlavning.

Men afskalningen har også betydet, at ejeren Hans Hansen stod med temmelig store mængder af skaller og plantemateriale, som han ikke vidste, hvad han skulle bruge til – eller i værste fald skulle betale for at slippe af med.

Hans havde selv en pillepresse og et biobrændselsfyr hjemme på Lehnsgaard, og det var oplagt også at få det på fabrikken.

- Vi begyndte med et dieseloliefyr, og det er jo en alt for dyr løsning, når der findes alternativer, fortæller han:

- Så vi fik pillepressen sat op på fabrikken til at presse det frasorterede materiale til brændselspiller, og så et pillefyr, der sørger for alt det varme vand og opvarmningen på fabrikken.«

- Ja, vi producerer masser af varmt vand – rumopvarmningen går faktisk i nul, når vi fodrer fyret med vore egne piller, siger Bjarne Jørgensen, der er smed og altmuligmand på fabrikken.

Han er uddannet bilmekaniker og vant til at sørge for, at en motor skal køre optimalt. Så det er meget hans fortjeneste, at strømforbruget i hele produktionen er sænket kraftigt:

- Vi prøver også at fifle med de motorer, der bruger for meget strøm. Nu er der frekvensstyring på de fleste motorer, så hovedparten af dem løber i den frekvens, de har brug for.

Omkring 70 procent af strømforbruget bliver dækket af de 300 solceller i 60 kW anlægget på fabriksbygningens tag.

- Vi satte solceller op i 2012. Vi fyldte hele det ene tag op, der vender stik syd. Hældningen er ikke så stor, som vi kunne ha’ ønsket, men der bliver alligevel genereret rigtig meget strøm fra solens stråler dér, fortæller Hans og tilføjer, at en del af incitamentet er, at man kan gå ud og holde øje med forbruget.

- Det er en meget lavpraktisk tilgang, vi har til dét med at være en grøn fabrik. Glæden ved det hér er selvfølgelig, at elregningen ikke er så stor.

- Jeg har jo udspring i landbruget. Dér er vi vant til at være selvkørende og selvhjulpne. Vi siger hele tiden hér på fabrikken: Hvad kan vi så gøre? Vi køber ingen løsninger udefra, hvis det kan undgås. Vi kan ikke gå og vente på ingeniørtegninger og den slags.

- Vi har et grønt produkt, der kommer ude fra landbruget, og alt hvad vi får leveret, skal vi bruge til noget. Det gælder således rensningsprodukterne: skaller, plantedele, ukrudtsfrø og hvad der ellers er. Noget af det kan bruges til dyrefoder.

De to bornholmere arbejder for tiden med muligheden for at genanvende varmen fra oliepressen, og de er i det hele taget fulde af ideer.

Men der skal også være tid og ro til at tænke, hvis man skal udvikle, understreger Hans:

- Vi laver også ting, der ikke lykkes. Så piller vi dem ned og starter forfra. Det viser bare, at der hele tiden er udviklingsmuligheder og plads til forbedringer.

Målet er at blive helt CO2 neutrale.

- Det kunne nok klares med en aktie i en vindmølle, selv om det selvfølgelig ville være sjovere at have sin egen stående på grunden. Men det må vi nok ikke så tæt på byen, funderer Hans.

»Det kan også være, at vi kommer til at producere så mange biobrændselspiller, at vi kunne sælge af overproduktionen, tilføjer Bjarne:

- Eller vi kan lægge solceller på det sidste tag, så vi laver al strømmen selv.

Læs mere om Lehnsgaard

hvem-0

Hans Hansen er landmand og overtog Lehnsgaard i 1983. I 2003 købte han oliemøllen i Aakirkeby og startede produktion af rapsolie og af sennep fra 2007.

hvad-0

Lehnsgaard producerede i 2013 ca. 250.000 liter koldpresset rapskimolie og 70 ton sennep. Al raps og sennep er dyrket og forarbejdet på Bornholm. Fabrikken har fem ansatte.

citat100

Jeg har jo udspring i landbruget. Dér er vi vant til at være selvkørende og selvhjulpne. Vi siger hele tiden hér på fabrikken: Hvad kan vi så gøre? Vi køber ingen løsninger udefra, hvis det kan undgås. Vi kan ikke gå og vente på ingeniørtegninger og den slags.