Bare katten fanger mus

Bright Green Island eller Bornholm som grøn, bæredygtig ø…?

Den nu afdøde kinesiske diktator Mao kunne noget med ord. Han udtalte blandt andet, at han var ligeglad med hvilken farve, katten havde – bare den fangede mus.

”Bright Green Island” er smart nok, når vi skal i dialog med resten af verden – Kina, Connecticut, Cairo og Køge. Og så er det smart, fordi det både kan betyde den lysegrønne ø og den kloge ø.

”Bornholm som grøn, bæredygtig ø” er præcist, og det er dansk. For det er dét, det handler om. Nemlig at Bornholm skal være en grøn, bæredygtig ø i 2025.

Målet er at skabe vækst og arbejdspladser med udgangspunkt i lokale styrkepositioner – og sikre, at Bornholm er et attraktivt sted at leve.

Arbejdet med at gøre visionen til virkelighed tager sit afsæt i en lang række idéer, initiativer, projekter og strategier – som sammen skal udvikle Bornholm i en mere grøn retning.

Ikke blot for at være grøn, smart, moderne eller fordi det er oppe i tiden. Men fordi vi som ø-samfund har en lang række styrkepositioner, som gør den grønne strategi meningsfuld.

Bornholm er blandt andet et perfekt sted at teste grønne teknologier. I dag er Bornholm centrum for udviklingen af fremtidens europæiske energisystem.

Og test-ø-projektet er kun ét blandt mange projekter, der trækker viden og penge til øen. Viden og penge, som bliver/kan blive til flere lokale arbejdspladser og mere udvikling.

Så kan det vel være lige meget, hvad vi kalder det, bare vi er enige om, hvad det betyder – og at det er en god idé?